Woningcrisis leidt tot woonprotest

Het woord ‘woningnood’ is inmiddels veranderd in ‘wooncrisis’. Het moge duidelijk zijn dat er een enorm tekort is ontstaan aan (betaalbare) woningen. Jongeren die geen andere keus hebben dan langer bij hun ouders thuis te moeten wonen, antikraakpanden betrekken of een huur van ruim boven de € 1200,- per maand voor een appartementje mogen betalen, zijn het spuugzat.

Het is voor het eerst dat er een grote demonstratie gepland staat om aandacht te vragen voor de uitzichtloze situatie waar deze groep mee te maken heeft. Op 12 september staat de eerste demonstratie gepland op de Dam in Amsterdam. De verwachting is dat er een massale opkomst zal zijn. Daaropvolgend zal er ook in Rotterdam een bijeenkomst worden gehouden op 23 oktober.

Dat dit initiatief omarmd wordt, blijkt ook uit het gegeven dat er al 70 belangenorganisaties en politieke afdelingen het ‘woonprotest’ steunen. De jongeren zijn de dupe van een falend overheidsbeleid, wat geleid heeft tot een tekort aan betaalbare huurwoningen en de daaraan verbonden torenhoge huurprijzen. Jongeren met een flinke studieschuld kunnen nauwelijks aan een goed huurcontract komen en het kopen van een huis ligt al helemaal buiten hun bereik.

Wonen is een grondrecht, maar zolang huisjesmelkers de woningen als beleggingsobject gebruiken, zou je mogen stellen dat daarmee hun grondrecht geschonden wordt. De jongeren eisen fundamentele veranderingen zoals voldoende en betaalbare huisvesting, aanpak van de huisjesmelkers en zorgen voor een visie die doorstroming bewerkstelligt.

Nu maar hopen dat Den Haag vaart gaat maken met de zeer ambitieuze plannen om voor 2030 de gewenste 900.000 nieuwbouwwoningen te realiseren. En dan niet alleen in aantallen gaan denken, maar ook in oplossingen op het gebied van betaalbaarheid van de te bouwen woningen. (Bron: AD)

Protesteren, demonstreren én investeren in Amsterplan!

Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs:

Tel: 020-2090616

Foto: Pixabay.com

MEER NIEUWS