Wonen op het platteland wint aan populariteit

Volgens Buitenstate, een dochteronderneming van de NVM en gespecialiseerd in landelijk wonen, blijkt dat er in de afgelopen 4 jaar een toegenomen vraag is naar woningen op het platteland. Dankzij Corona is er vanwege het toegenomen thuiswerken een run ontstaan op dit type woningen. Ook speelt mee dat ‘wonen in het groen’ steeds meer aan populariteit wint ten opzichte van het wonen in de stad. Daarnaast zijn de mediane prijzen voor vrijstaande woningen en woonboerderijen aanzienlijk goedkoper in vergelijking tot de stad. Op het platteland ligt de prijs op  € 3832,- per m². Amsterdam komt uit op een prijs van € 6331,- per m².

 

Hoewel dus ook op het platteland de prijzen stijgen, is de vraag rijzende en het aanbod aan het verschralen. De verwachting is echter wel dat er weer ruimte gaat ontstaan. De stikstof crisis zorgt ervoor dat boeren zich uit laten kopen en dus stoppen met hun bedrijf. Wat nu nog een probleem kan zijn, is dat nieuwe bewoners te maken krijgen met problemen rondom de woonbestemming op een voormalig boerenerf met een agrarische bestemming.

 

Het is daarom te hopen dat gemeenten gaan inzien dat hiermee een stukje van de woningcrisis opgelost kan worden en de benodigde vergunningen wat soepeler behandeld gaan worden. Veel van de kopers komen overigens vaak uit de steden in de eigen regio.

 

Ook hier ligt dus weer een schone taak voor de politiek; ga wat soepeler om met de regelgeving rond het verlenen van bestemmingswijzigingen. Op een beetje boerenerf kunnen al snel 3 woningen gerealiseerd worden, nog los van de ruimte op het erf. Zo kunnen er meer mensen in een groene omgeving gaan wonen en wordt de leefbaarheid aldaar ook wat vergroot.

 

(Bron: vastgoedactueel)

Ook straks wonen in Amsterdam en in het groen, kijk op de site van Amsterplan!

Of bel met een van onze adviseurs.

Tel: 020-2090616

Foto: Pixabay.com

MEER NIEUWS