The fight goes on

Dit keer hadden Pieter Omtzigt en Sophie Hermans (VVD) het met elkaar aan de stok. Het onderwerp van de tweestrijd betrof ‘wonen’.

Verkoop sociale huurwoningen

Omtzigt vindt het maar raar dat de VVD niet tegen de verkoop van sociale huurwoningen is. Wachtlijsten van 10 jaar en dan toch verkopen, met als gevolg huurverhogingen van 40-50%, waardoor je ook geen recht meer hebt op huurtoeslag. Volgens Hermans gaat het om zogeheten middenhuur van 700-1100 euro. De verkoop van deze woningen zou ruimte moeten maken voor de woningbouwcorporaties om te bouwen. Er is grote vraag naar deze woningen en er zou dan wel toezicht moeten komen dat de huur hiervan min of meer gelijk blijft.

Verhuurdersheffing

Omtzigt vraagt aan Hermans om één stad te noemen waar er voor de doorverkochte woningen géén huurverhoging is ingevoerd. Ook vraagt hij haar om één land ter wereld te noemen dat belasting heft op betaalbare sociale huurwoningen met een huur van maximaal 753 euro. Is de huur hoger, dan betaal je de belasting niet. Dit wordt dus alleen door de woningbouwcorporaties betaald en niet door de verhuurders die 5 keer minder belasting betalen voor dezelfde woning die ze voor meer geld verhuren. Dat klinkt natuurlijk niet als eerlijk en daarom pleit Omtzigt en anderen in de Tweede Kamer voor het afschaffen van de verhuurdersheffing. Het blijkt dat Hermans deze vragen niet kan weerleggen met goede argumenten.

Nu nog een plan

Tot slot zegt Omtzigt dat er een plan moet komen om de woningcrisis op te lossen, iets wat er kennelijk nog niet is. In het ene jaar gaat de overdrachtsbelasting voor starters naar 0%, in het andere jaar is er de jubelton en daarna 100 miljoen beschikbaar voor verduurzaming van woningen. het heeft allemaal niet geleid tot iets van een oplossing. Hermans krijgt in deze verbale bokswedstrijd de 10 tellen te verwerken.

Wij blijven hopen op een snelle vorming van een nieuw kabinet!

https://www.youtube.com/results?search_query=omtzigt+versus+hermans

MEER NIEUWS