Stijging zet door

Economen van de Rabobank hebben hun prognose bijgesteld voor wat betreft het tempo waarin de huizenprijzen dit jaar zullen stijgen. De economen van de Rabobank verwachten dat de huizen dit jaar 14,4% duurder gaan worden. Voor het volgend jaar voorzien ze een stijging van 11,5%. De vraag is of dat volgend jaar ook weer omhoog bijgesteld moet worden….

De Nederlandse economie is herstellende, wat ook terug te zien is in de dalende werkloosheidscijfers. Verder verwacht de Rabobank dat de kapitaalmarktrentes voor langere tijd laag zullen blijven, wat dus invloed heeft op de hypotheekrente. Niet alleen de Rabo, maar ook andere banken hebben de voorspellingen voor het jaar 2021 al een paar keer moeten verhogen.

Het woonprotest op de Dam van zondag 12 september maakte duidelijk dat starters zo goed als kansloos zijn op de huidige woonmarkt en dat geldt voor zowel huur- als koopwoningen. In de eerste 5 maanden van dit jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in heel 2020! De boodschap van het bericht dat de Rabo geeft, is dat de vooruitzichten van de groep starters nog somberder zijn dan nu al het geval is.

Er zijn wel regionale verschillen in de prijsontwikkeling. Zo wordt in Flevoland de grootste stijging verwacht. Voor dit jaar verwacht men daar een stijging van 20% en voor 2022 een stijging van 15%.

Woningmarkteconoom Stefan Groot van de Rabobank geeft als rekenvoorbeeld dat als de prijs van een woning met € 90.000,- stijgt, de koper bij de huidige hypotheekrente gedurende 30 jaar lang een hogere maandlast heeft van rond de € 300,-. Dit heeft dus 30 jaar lang effect op de financiële ruimte van een huishouden.

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/1323133374/rabo-voorspelt-fors-duurdere-huizen-zo-hard-gaat-het-in-jouw-regio

Wij dragen graag ons steentje bij om het woningtekort terug te dringen.

Voor meer info: bel met een van onze adviseurs: 020-2090616

Foto: Pixabay

MEER NIEUWS