Ruim 15% meer nieuwbouwvergunningen

In het eerste kwartaal van 2021 werd voor de bouw van ruim 18.000 woningen een vergunning afgegeven, een plus van ruim 15% ten opzichte van het eerste kwartaal 2020. Dit is al het vijfde kwartaal op rij waarin het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen, in vergelijking tot een jaar eerder, toeneemt.

De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal van 2021 2,2% hoger dan een jaar eerder. De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen was in het eerste kwartaal met bijna € 3,6 miljard 22% hoger dan het jaar daarvoor.

Dat er steeds meer vergunningen verleend worden, is volgens hoogleraar Peter Boelhouwer zeker positief te noemen. Na twee mindere jaren was dat ook zeker nodig; twee jaar geleden minder dan 60.000 woningen, het afgelopen jaar 66.000 woningen. De daling lijkt eruit en we bevinden ons in een stijgende lijn, aldus Boelhouwer. Hij waarschuwt echter dat we er nog niet zijn.

De conclusie is dat het nog lang niet genoeg is. Als we de kwartalen doortrekken, komen we op iets meer uit dan 70.000 woningen voor het hele jaar. Er zijn er meer nodig! Dat de daling is stopgezet, is mooi, maar er zijn meer vergunningen nodig voor we op het niveau zijn dat de politiek wil.

Laten we het erop houden dat deze signalen de positieve kant op bewegen, en hopelijk blijft dat zich nog een hele tijd voortzetten. Simpel gezegd: als vergunningen vaker en sneller worden verleend, dan kan het woningtekort vele malen sneller worden opgelost dan tot nog toe het geval is.

Nu dus even doorpakken in Den Haag en gauw een coalitie vormen, zodat plannen ook werkelijkheid worden. De nood is hoog! En als het eventjes zou kunnen: nog meer vergunnen.

Bron: https://vastgoedactueel.nl/ruim-15-meer-nieuwbouwvergunningen-in-eerste-kwartaal/

Foto: Pixabay.com

Meer info over vastgoed en de kansen? 020-2090616

MEER NIEUWS