Particuliere beleggers en hun invloed

De Nederlander Ralph Koijen, hoogleraar finance aan de Universiteit van Chicago, heeft een onderzoek gedaan naar de invloed van particuliere beleggers op de aandelenmarkt. De resultaten uit zijn onderzoek zijn op zijn zachtst gezegd erg verrassend. De in- en uitstroom (flows genoemd) in de markt door particulieren blijkt een veel grotere invloed te hebben op de prijsbeweging dan men tot nu toe dacht.

Een nieuwe instroom van 1 euro spaargeld in de aandelenmarkt vergroot de gezamenlijke waarde met 5 euro en soms nog meer. Omgekeerd werkt het ook zo: als een belegger 1 euro uit de markt haalt, dan kan de markt met met ongeveer 5 euro naar beneden reageren. De particuliere aan- en verkopen zijn goed voor circa 20% van alle beleggingen op een dag. Bestaande pensioenfondsen en vermogensbeheerders zitten vast aan beleggingsregels en hebben daardoor een forse risicobeperking in hun aankopen. Voor particulieren gelden deze beleggingsregels niet

Koijen wijst ook op de flinke toename van beleggingsrekeningen bij diverse platforms in Nederland en bij Robinhood in de VS. Er is een record hoeveelheid aan nieuwe rekeningen geopend. De historische aannames van bijna 70 jaar over het effect van beleggingen zijn dus achterhaald. Duizenden particuliere beleggers, zoals de groep Wallstreetbets, die aandelen Gamestop kochten, veroorzaakten een flow van aandelenaankopen met als gevolg een prijsbeweging. Daar werd duidelijk gemaakt dat de aankopen op het grote geheel weliswaar gering zijn, maar ze bewegen de markt onevenredig veel.

Waar vroeger het beleggen in vastgoed alleen was weggelegd voor de institutionele beleggers, is dat bij ons ook gewoon mogelijk voor de particuliere investeerder/belegger. Nu eens kijken wat hun invloed is op onze markt. Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs:

020-2090616

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/209200279/nederlandse-econoom-zet-beleggingswereld-op-zijn-kop

Foto: Pixabay.com

MEER NIEUWS