Kabelbaan over het IJ

De aanleg van een kabelbaan over het IJ, waarover al vele jaren gesproken is, krijgt steun van het stadsbestuur van Amsterdam. Verkeerswethouder Egbert de Vries heeft zijn handtekening gezet onder de intentieovereenkomst tussen de Stichting IJbaan en de Vervoerregio. Dit betekent dat de gemeente actief zal meewerken aan de realisatie van de kabelbaan. Naast de twee geplande nieuw te bouwen bruggen over het IJ, zal er dus ook de lang besproken kabelbaan gaan komen. De kabelbaan zal als OV-verbinding gaan dienen tussen West en Noord en hoogstwaarschijnlijk verlengd worden tot aan metrostation Isolatorweg.

De kosten, die worden geschat op 120 miljoen euro, moeten uit private middelen bekostigd worden. De initiatiefnemers Wim Wessels en Bas Dekkers geven aan al in gesprek te zijn met diverse financiers en naar hun zeggen is er veel animo voor. Het aanleggen van de kabelbaan is een stuk minder intensief dan het bouwen van de bruggen. De aanleg van een westelijke brug zal niet eerder dan in 2040 voltrokken kunnen worden. De kabelbaan zou reeds in 2026/2027 in gebruik genomen kunnen worden.

Hoewel toeristen ook welkom zijn, is de kabelbaan zeker niet bedoeld als toeristische attractie. Het uitgangspunt is dat er een extra verbinding tussen West en Noord gecreëerd wordt. Per cabine zullen er circa 35 mensen vervoerd kunnen worden. Tot dusver zijn reizigers van en naar Noord nog afhankelijk van het reizen met de pont, maar het verennetwerk zit tegen de limiet aan. Zeker als we in beschouwing nemen dat het Westelijk Havengebied van Amsterdam een bestemming krijgt waar bedrijven plaats moeten maken voor de bouw van ongeveer 70.000 nieuwe woningen.

Amsterdam-Noord en haar groeiend aantal inwoners gaan hier zeker van profiteren!

Bron: https://bit.ly/3GK1kzW

MEER NIEUWS