Grote behoefte aan logistiek vastgoed

De tijden veranderen en naast de reeds bestaande fysieke winkels, wordt er steeds meer online gekocht. De zogeheten e-commerce is een blijvertje en groeit jaarlijks verder en verder. In 2020 werd in Nederland van alle detailhandel-verkopen maar liefst 17,8% via het internet verkocht. De verwachting is dat dit zal stijgen tot ruim 26% in 2025. Door deze groei ontstaat er steeds meer vraag naar extra magazijnruimte.

Volgens het CRBE, het grootste vastgoedadviesbureau ter wereld, betekent een groei van van 1 miljard extra aan internetaankopen een extra behoefte aan 110.000 m² logistieke ruimte!

In 2020 was de waarde van e-commerce in ons land bijna 20 miljard euro. Er wordt verwacht dat deze waarde met circa 11 miljard gaat toenemen, wat dus zou neerkomen op een extra behoefte aan logistieke ruimte van 1,2 miljoen m². Ondanks de Brexit zoeken Britse bedrijven naar locaties in ons land, zodat hun e-commerce bedrijven een poort hebben richting de 466 miljoen Europese consumenten.

Er is dus ook, naast de al bekende woningcrisis, zeker sprake van een enorme schaarste aan dit type vastgoed. Als oorzaken hiervan worden genoemd: de schaarste in grond, de complexe procedures rond het verkrijgen van vergunningen en de steeds strenger wordende bouwkundige eisen. Zowel beleggers als ontwikkelaars investeren fors in logistiek vastgoed; het beleggingsvolume in 2020 steeg met 64% tot 4 miljard euro.

Het zijn met name de grote supermarktketens en e-commerce bedrijven zoals Amazon en Bol.com die deze grote bedrijfsruimtes zoeken, en dan met name aan de randen van de grote steden. Conclusie is dat zowel aan de vraag- als aanbodzijde nog weinig verandering te verwachten valt, waardoor logistiek vastgoed een hoge mate van populariteit heeft én voorlopig zal houden.

( Bron: annexum.nl )

RN Vastgoed investeert in zowel percelen geschikt voor woningbouw, alsook in percelen op bedrijventerreinen.

Meer weten over de mogelijkheden? neem dan contact op met een van onze adviseurs: 020-2090616

Foto: Pixabay.com

MEER NIEUWS