Convenant toekomstbestendige bouw

Gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de provincie Utrecht slaan de handen ineen om in de komende 10 jaar 175.000 woningen te realiseren. Naast de provincies zijn er al meerdere gemeenten en talloze organisaties die het convenant ondertekend hebben. De norm zal zijn dat het in grote lijn om betaalbare woningen zal gaan. Maar de focus ligt ook zeker op duurzaamheid, circulair grondstoffengebruik en klimaatadaptie.

 

Al meer dan 50 organisaties hebben het convenant ondertekend, waaronder provincies Noord-Holland en Utrecht, de Metropoolregio Amsterdam, gemeenten Bunnik en Bunschoten en ontwikkelende bouwers, zoals Ballast Nedam, Bolton Groep en Trebbe.

 

De verschillende organisaties kunnen op hun eigen manier en zienswijze deze ambities invullen. Dit betekent echter in de praktijk dat bepaalde oplossingen waar de bouwers mee komen, in de ene gemeente wel en in een andere gemeente niet geaccepteerd zullen worden. Door het gezamenlijk vastleggen van afspraken, kennis delen en het opstellen van heldere richtlijnen, kunnen ze bovenstaand probleem richting gemeenten tackelen.

 

Het convenant zal toezien op de normen rond het gebied van circulariteit, energie, klimaatadaptief, mobiliteit, biodiversiteit en gezonde leefomgeving. Het uitgangspunt betreft de landelijke doelstellingen op het gebied van CO2-reductie, circulariteit en energietransitie.

 

Volgens Onno Dwars, CEO Ontwikkeling van Ballast Nedam en betrokken bij het opstellen van de normen rond toekomstbestendig bouwen, zit het huidige Bouwbesluit op een dood spoor. De gestelde CO2 doelen zullen niet behaald worden en de biodiversiteit is al met 70% afgenomen. Om het verschil te kunnen maken, moeten er dus collectief hogere standaarden vastgelegd worden. De tot dusver hoge kosten door de trage processen, kunnen hiermee tot het verleden gaan behoren.

MEER NIEUWS

Kernenergie

Na Prinsjesdag is het weer de beurt aan de Algemene Beschouwingen. In een vorig jaar geplaatst artikel op deze site heb ik dit omschreven als

Lees verder »